Participatiespecialist gebiedsgerichte aanpak isoleren
- Detachering
- 93,50
- 36 uur pw, 8 mnd
Functie omschrijving
Functieomschrijving: Jij werkt aan het bouwen van de mooiste stad van Nederland, Rotterdam, die zich continu ontwikkelt, met duurzaamheid als topprioriteit. De stad zit midden in de energietransitie en de stijgende energieprijzen beïnvloeden onze inwoners. Samen met drie externe partijen werk je aan gebiedsgerichte aanpakken voor isolatie en onderhoud in 33 buurten. Buurkracht speelt een belangrijke rol in de verduurzaming door met twaalf buurtteams te werken.
Jouw rol: Je bent van het opbouwen en onderhouden van relaties, van diverse soorten participatie en het nemen van initiatief in een soms complex speelveld. Je werkt samen met bewoners, collega’s en externe partijen aan participatie, zowel in de uitvoering als in het adviseren hierover. Dit doe je samen met een team dat zich richt op de gebiedsgerichte aanpak isolatie en onderhoud, met twee teamleden die specifiek focussen op participatie.
Rotterdam heeft zich gecommitteerd aan de energietransitiedoelen en wil de CO2-uitstoot met 55% vóór 2030 verminderen in de gebouwde omgeving. Dit gebeurt onder andere via het Nationaal Isolatieprogramma (NIP), met een gebiedsgerichte aanpak. Je rol als participatiespecialist is essentieel in het mede vormgeven van participatie binnen deze aanpakken en projecten van Buurkracht. Je zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van wat er speelt in de wijken en werkt samen met de externe partijen om bewoners te activeren tot woningisolatie en onderhoud.
Specifieke verantwoordelijkheden:
-
Begeleiden en monitoren van externe partijen (o.a. link met Buurkracht).
-
Onderhouden van contacten met wijknetwerkers en wijkmanagers over voortgang en wat er speelt in de wijken.
-
Intern adviseren over participatieopgaven volgens het participatiekompas van Rotterdam.
-
Deelname aan het team voor gebiedsgerichte aanpak isolatie en onderhoud, inclusief samenwerking met Zorg en Welzijn en het ontwikkelen van een participatietoolbox.
-
Ruimte voor eigen initiatief en het blijven experimenteren in het proces.
Doelen en focus:
-
Opbouwen van langdurige samenwerkingsverbanden in de wijk/buurt.
-
Activeren van woningeigenaren om isolerende maatregelen uit te voeren.
-
Focus op gebieden met relatief veel D, E, F, en G labels, koopwoningen en lage WOZ-waardes.
-
Verduurzaming van 16.500 woningen tot 2030, met het vergroten van de toekomstbestendigheid, het verlagen van CO2-uitstoot en het helpen van bewoners om grip te krijgen op hun energielasten.
De opdrachtgever(s)
De afdeling
Duurzaamheid is een vlotte, open en actieve afdeling van ongeveer 120 mensen die sinds begin 2019 bestaat, waar eenieder zichzelf en samen kan zijn. Bij ons komt alles samen op het gebied van duurzaamheid. We zijn als afdeling verantwoordelijk voor kennisopbouw en -deling en staan aan de lat voor de realisatie van een aantal concrete collegedoelen. We stimuleren en initiëren nieuwe activiteiten en we signaleren waar beleid en met name uitvoering schuurt, en waar er dus kansen liggen voor synergie. Omdat de verduurzaming van de stad van ons allemaal is, stimuleert de afdeling dat dit zo veel mogelijk plaatsvindt in de primaire processen. Zo werken we samen aan een duurzaam Rotterdam. Enerzijds binnen de gemeente met al onze collega’s, maar ook in de stad waar het daadwerkelijke verschil gemaakt wordt. Medewerkers kunnen daarbij enerzijds deskundig zijn binnen hun domein en tegelijkertijd breed en praktisch inzetbaar in een realiteit die steeds verandert. Zie ook onze 2-minuten-filmpje over hoe de afdeling werkt.
Team Gebouwde en Groene Omgeving
Een belangrijke taak van de afdeling Duurzaamheid is het bevorderen van verduurzaming van de gebouwde omgeving. De energietransitie is hierbij een grote maatschappelijke opgave, maar de bestaande stad kent ook andere opgaven in het kader van toekomstbestendigheid. In team GGO wordt er onder andere gefocust op de bestaande woningvoorraad, maar bijvoorbeeld ook op maatschappelijk vastgoed. Het team bestaat ongeveer uit 15 mensen met verschillende rollen en aandachtsgebieden die in meer of mindere mate aan elkaar raken.
Omschrijving kandidaat
Functie eisen
• Je hebt minimaal een afgeronde HBO-opleiding;
• Je hebt minimaal 5 jaar werkervaring als participatiespecialist of vergelijkbaar, opgedaan in de afgelopen 8 jaar;
• Je hebt ervaring met projecten met minimaal 5 stakeholders;
• Je hebt kennis van en werkervaring met minimaal 2 van de volgende thema’s: duurzaamheid, energietransitie of gebiedsgericht werken/ participatie;
Wensen
• Je hebt in de afgelopen 5 jaar relevante ervaring opgedaan in het ‘opbouwwerk’: bijvoorbeeld bij maatschappelijk organisaties, sociale ondernemingen, zorg, stadsmarinier, o.i.d. Uit het cv blijkt dit onder meer uit referentieproject(en) en/of opgedane werkervaring;
• Je hebt minimaal 2 jaar werkervaring met wijk-/ buurtgerichte acties in de energietransitie/ duurzaamheid;
• Je hebt in de afgelopen 8 jaar, minimaal 2 jaar relevante werkervaring opgedaan bij een (semi)overheidsinstantie.
Extra info
- Startdatum: 1 mei 2025
- Uren per week: 32-36
- Duur opdracht: 8 maanden
- Verlengingsopties: 2 x 8 maanden
- Afwijkende werktijden: In principe doordeweeks overdag, maar bewonersbijeenkomsten kunnen ook ’s avonds of in het weekend zijn.
- Data voor verificatiegesprek: Week 15-16
- De aangeboden kandidaat gaat akkoord met detachering.
Locatie
Publicatiedatum
Publicatie eindigt
Contactpersoon
Van loondienst naar zelfstandiger?
Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!
