Programmamanager Armoede aanpak

Nieuw

Functie omschrijving

Armoede aanpak is een topprioriteit voor de gemeente Amsterdam. Op veel manieren wordt ingezet om armoedeproblematiek tegen te gaan. We zien vanuit de diverse maatschappelijke ontwikkelingen dat leven en opgroeien in armoede veel nadelige gevolgen met zich mee brengt. Armoede komt nooit alleen. Mensen in de laagste inkomenscategorie hebben meestal ook te maken met andere problemen zoals gezondheidsachterstanden, stress, laaggeletterdheid, afstand tot de arbeidsmarkt en eenzaamheid. Het voorkomen en bestrijden van armoede is daarom een multidisciplinaire aangelegenheid. Het stadsdeelbestuur heeft in 2023 een bestuursopdracht vastgesteld die de ambities van stadsdeel West op het gebied van armoede verwoord.

Bestuursopdracht Armoede

Hoewel er in West al veel gebeurt op het gebied van armoedebestrijding willen wij graag meer doen dan dat. Samenwerking tussen verschillende maatschappelijke actoren, bewoners, directies en stadsdeel is noodzakelijk. Wij kiezen daarom er voor om op programmatische wijze naar de armoedeproblematiek te kijken. Met een programmatische aanpak zorgen we ervoor dat er nog beter dan nu gezamenlijk en integraal inzet wordt gepleegd met de verschillende organisatieonderdelen van het stadsdeel, directies en externe partners. We pakken daarmee de complexe gestapelde problematiek aan die armoede met zich mee brengt.

Buurtgerichte armoede aanpak

Binnen de bestuursopdracht staat centraal de buurtgerichte armoede aanpak. Doel van de aanpak is om met de relevante partijen gezamenlijk concrete innovatieve interventies danwel acties op buurt & straatniveau op te zetten om bewoners te bereiken die te maken hebben met (langdurige) armoede en hen hierbij te ondersteunen. Om dit te bereiken benaderen we deze problematiek bottom up en integraal. We maken hierbij gebruik van creatieve en vernieuwende inzet. Door beter met elkaar samen te werken op wijk niveau (stadsdeel, formele en informele partijen) is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van de interventies. Belangrijk bij deze aanpak is dat er wordt aangesloten bij bestaande structuren en netwerken om zo de krachten te kunnen bundelen en benutten. Door de aanpak methodisch vast te leggen, krijgen we meer inzicht in de problematiek van armoede in West. West sluit met haar buurtgerichte armoede aanpak aan bij de stedelijke schuldenvrije buurten.

Het resultaat van de bestuursopdracht en de buurtgerichte armoede aanpak is, naast het regulier aanbod, het neerzetten van een eventueel aanvullend aanbod dat beter aansluit op de behoefte van de mensen waar het om gaat. Hiermee willen we meer mensen bereiken dan momenteel gebeurt en uiteindelijk minder mensen in langdurige armoede belanden.

Als Programmamanager Armoedaanpak ben je verantwoordelijk voor het aansturen en coördineren van de verschillende actielijnen. Je bent goed in staat om strategische afwegingen te maken om zo tot programmadoelen te komen. In deze rol is het belangrijk dat je als geen ander weet hoe je de collega’s kunt enthousiasmeren en betrokken krijgt om in gezamenlijkheid te werken aan armoede aanpak. Hiervoor is nodig dat je effectief kunt verbinden tussen collega’s van verschillende afdelingen binnen stadsdeel West en de directies.

Werkzaamheden

- Samenbrengen van alle betrokkenen bij deze opdracht. In samenwerking met de gebiedsteams, team flex Gebiedspool, sociale basis en directies organiseer en coördineer je de uitvoering van de bestuursopdracht

- Maken van en uitvoering geven aan programmaplan samen met het team op basis van beschikbare kwantitatieve en kwalitatieve gegevens. Een groot deel van de invulling ligt binnen mandaat en verantwoordelijkheid van de verschillende projectleden. De programmamanager brengt bijeen en zorgt voor duiding van hiaten en formuleren van benodigde inzet.

- Sturen op programmaresultaten.

- Periodiek informeren van ambtelijk opdrachtgever en bestuurder.

- Afstemmen met relevante managers en andere bestuursopdrachten binnen het stadsdeel.

- Contact onderhouden met directies. En de Bestuursopdracht agenderen op directie en bestuurlijke tafels (waaronder gebiedsgericht begroten), waar nodig in afstemming met andere stadsdelen.

- Opdracht geven aan communicatie uitingen.

- Budgetbewaking en lobbywerk voor extra middelen voor de inzet in West.

De opdrachtgever(s)

Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied. De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De 5 clusters zijn: Ruimte en Economie, Sociaal, Stadbeheer, Bedrijfsvoering, Digitalisering, Innovatie en Informatie. De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/.

De opdrachtgever(s)

De functie is gepositioneerd binnen het team Gebiedspool-flex, onderdeel van de Gebiedspool. De Gebiedspool levert expertise en menskracht voor de uitvoering van gebiedsplannen, uitvoeringsplannen, programma’s en projecten in een stadsdeel. Vanuit de Gebiedspool werken Ambtelijk opdrachtgevers aan het realiseren van de projecten en programma’s in het stadsdeel. Programmamanagers Realisatie werken aan het realiseren van stedelijke beleidsdoelen in de gebieden en om de gebiedsinbreng in stedelijke afwegingen te borgen. Verder werken vanuit dit deel van de Gebiedspool de collega’s van allerlei directies die actief zijn voor West. Een zelfstandig onderdeel binnen de Gebiedspool wordt gevormd door het team ‘Sociale Basis’. Dit organisatieonderdeel is verantwoordelijk voor de beleidsrealisatie binnen het stadsdeel op het terrein van welzijn en zorg, van participatie en activering van burgers, van de voorzieningen voor jeugd en van kunst en cultuur.

Functie eisen

  • De kandidaat is akkoord met detachering.
  • De aangeboden kandidaat beschikt minimaal over WO werk- en denkniveau.
  • De aangeboden kandidaat is in het bezit van een erkende HBO of WO diploma.
  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare kennis van de samenwerkende welzijnspartijen
  • De aangeboden kandidaat heeft minimaal 5 jaar relevante ervaring in als projectleider, projectmanager of programmamanager in het sociale domein

Wensen:

  • De aangeboden kandidaat heeft kennis van het Amsterdamse armoedebeleid.
  • De aangeboden kandidaat heeft ervaring met werken in een bestuurlijke omgeving, liefst bij een gemeente

Extra info

Startdatum: z.s.m.

Locatie

Amsterdam

Publicatiedatum

29.12.2024

Publicatie eindigt

02.01.2025

Contactpersoon

Bruijn

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!