Senior Projectmanager Aanpak Wateroverlast

Nieuw

Functie omschrijving

Projectopdracht voor coördinatie aanpak fysieke maatregelen wateroverlast wijk Pathmos

De afdeling waarbinnen de senior projectmanager werkzaam zal zijn is de afdeling Gebieds- en projectontwikkeling binnen het cluster Ruimtelijke ontwikkeling en Beheer. Wij zijn de kartrekkers van gebieds- en vastgoedontwikkelingen en projecten in de openbare ruimte en leefomgeving binnen de gemeente Enschede . Daarnaast doen we ook projecten buiten het fysieke domein, zoals organisatievraagstukken en projecten binnen het sociale domein. Binnen onze afdeling werken bijna 100 medewerkers in 3 teams:

  • Projectmanagement

  • Makelaardij, Juridische zaken & Planeconomie

  • (Project-)Ondersteuning

De senior projectmanager aanpak wateroverlast wijken werkt in opdracht van de gedelegeerde opdrachtgever Fysieke projecten – Wegen en Riolering en in nauwe samenwerking met de ontwikkelmanager West. Momenteel is er al een interne projectgroep werkzaam. Aan de senior projectmanager om projectorganisatie stevig in de steigers te zetten met een duidelijke rollen en verantwoordelijkheden.

Aanleiding:
Naar aanleiding van de buien van juli 2024 is er in de stad Enschede op verschillende plaatsen ernstige wateroverlast ontstaan. Het meest zichtbaar is dit in de wijken aan de westkant van de stad. Het gaat deels om woningen die in bezit zijn van de woningbouwcorporaties. Ook op een aantal andere plekken in de stad hebben bewoners en ondernemers flinke wateroverlast in de woning gehad. (vooral particulier winkels en bedrijven).
Om het risico op wateroverlast te verminderen zijn we aan het onderzoeken welke maatregelen er nodig zijn om dit risico te verlagen

Werkzaamheden

Opdracht:
De projectmanager wordt gevraagd de aansturing en coördinatie van het proces rondom de aanpak van de fysieke maatregelen te managen:
  • De gemeente en betrokken woningbouwcorporaties laten gezamenlijk een onderzoek uitvoeren om het risico dat de wateroverlast van juli 2024 nogmaals voorkomt, te verlagen. Het gaat om specifieke locaties in de wijken in het Westen van Enschede. Een externe partij wordt aangetrokken om alle mogelijke maatregelen en de effecten hiervan inzichtelijk maken. Momenteel hebben we offertes opgevraagd en we hopen op korte termijn een opdracht te kunnen verlenen. Eén van de taken is dat de senior projectmanager dit externe bureau begeleidt en zorgt voor een goede interne en externe coördinatie/communicatie etc. hierover
  • De overige locaties waar wateroverlast in woningen is geweest, samen met de projectgroep te onderzoeken en hier een Plan van Aanpak voor opstellen.
  • Opstellen van een heldere communicatiestrategie/afspraken. Intern en met de externe partners. Van politiek tot op bewoners niveau. In nauwe afstemming met het interne team vanuit Stadsdeelmanagement.
Van de senior projectmanager wordt verwacht dat hij/zij de projectgroep aanstuurt en de algehele coördinatie op zich neemt van alle deelprojecten in samenwerking met de betrokken interne projectgroepen en externe stakeholders zoals woningbouwcorporaties en het externe bureau. Ook moet er een uitgebreid participatieproces worden opgezet.

Aandachtspunt: Intern is er vanuit de lijnorganisatie al ontzetten veel werk verricht door verschillende mensen en verschillende disciplines.
Er is ook al veel kennis. De klus is groot en omvangrijk, belangrijk is dat de projectmanager de organisatie van de fysieke kant (projectgroep, wie doet wat etc) gelijk goed in de steigers zet. Ook ligt dit project politiek gevoelig.
De senior projectmanager werkt nauw samen met de ambtelijke opdrachtgever.

Omschrijving kandidaat

Van de senior projectmanager verwachten we dat hij/zij:
  • Ruime, aantoonbare ervaring heeft met bestuurlijk complexe projecten
  • Ruime ervaring heeft in projectmatig werken (werken in fasen en sturen op producten en resultaat per fase) en ervaring is het leiden van complexe processen
  • Ruime ervaring in het aansturen van externe bureaus en daarin als goede opdrachtgever kan acteren
  • Ervaring heeft in samenwerking met woningbouwcorporaties en het opzetten/begeleiden van participatieprocessen
Overige:
  • Dit betreft een langdurig project looptijd is in eerste instantie voor tenminste één jaar met een optie tot verlenging van 2 jaar.
  • De inzet is twee dagen per week. Overschrijding alleen in overleg met de OG
  • Werken op de locatie (Stadskantoor gemeente Enschede) is een vereiste

Functie eisen

  • Werken op de locatie (Stadskantoor gemeente Enschede) is een vereiste
  • Kandidaat heeft minimaal een afgeronde HBO opleiding of aantoonbaar HBO werk en denk niveau.

Wensen

  • Kandidaat heeft ruime, aantoonbare ervaring met bestuurlijk complexe projecten.
  • Kandidaat heeft ruime ervaring in projectmatig werken (werken in fasen en sturen op producten en resultaat per fase) en ervaring is het leiden van complexe processen.
  • Kandidaat heeft ruime ervaring in projectmatig werken (werken in fasen en sturen op producten en resultaat per fase) en ervaring is het leiden van complexe processen.
  • Kandidaat heeft ervaring in samenwerking met woningbouwcorporaties en het opzetten/begeleiden van participatieprocessen. Motiveer dit.
  • Kandidaat is in staat een Plan van Aanpak op te stellen het liefst op gebied van wateroverlast. Dit staat aantoonbaar in het CV

Competenties

De volgende competenties zullen worden getoetst tijdens het gesprek:

- Communicatieve vaardigheden
- Sociale vaardigheden
- Onderhandelingsvaardigheden
- Analytisch

Extra info

  • Startdatum 1-12-2024
  • Einddatum 30-6-2025
  • Optie tot verlenging opmerkingen De looptijd inschatting is in eerste instantie voor een jaar.
  • Er wordt een ruime optie tot verlenging van 2 jaar genomen. Dit i.v.m. de complexiteit van het project en belangen van verschillende partijen. Hierdoor kan er uitloop binnen het project ontstaan.
  • Aantal uur per week 16,00

Locatie

Enschede

Publicatiedatum

24.10.2024

Publicatie eindigt

01.11.2024

Contactpersoon

Bruijn

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!