Domeinarchitect

Nieuw

Functie omschrijving

Waterschap Noorderzijlvest zorgt in een groot deel van Groningen, in Noord- en Midden-Drenthe en in een stukje Friesland voor veilig leven met water, schoon water, gezuiverd water en voldoende water in elk seizoen. Voor onze ruim 300 medewerkers gaat een gezonde en toekomstbestendige leef-, woon- en werkomgeving van de circa 383.000 inwoners in ons gebied boven alles. Dit vraagt om gedreven professionals die uitblinken in hun eigen vakgebied en passie.

Voor het team Informatie en Automatisering zijn wij op zoek naar een enthousiaste en deskundige

Domeinarchitect en coach (36 uur per week) voor een periode van 6-9 maanden

Het Waterschap staat voor de belangrijke taak om een toekomstbestendige domeinarchitectuur te ontwikkelen voor de aandachtsgebieden Watersystemen en Waterveiligheid, Afvalwaterketen en Digitale Informatie (GEO). Deze domeinarchitectuur is essentieel om de organisatie in staat te stellen haar strategische doelen op lange termijn te realiseren en te zorgen voor een robuust en efficiënt ICT-landschap. Hierbij is het cruciaal om zowel de huidige situatie (IST) grondig in kaart te brengen, als een gedetailleerd plan te ontwikkelen voor de gewenste situatie (SOLL).

Om deze architectuur verder vorm te geven, is recent een nieuwe domeinarchitect aangesteld, die de gelegenheid krijgt om in de functie te groeien. Deze architect heeft de taak om naast het opzetten van de architectuur, ook veranderingen en ontwikkelingen binnen het huidige ICT-landschap te toetsen en te adviseren. Omdat de domeinarchitect een centrale rol vervult in het bewaken van de samenhang en strategische richting van de architectuur, is het van belang dat de nieuwe architect gericht wordt ondersteund en gecoacht in het effectief invullen van deze functie.

De opdracht richt zich op twee hoofddoelen:

  1. Het opzetten van de domeinarchitectuur: Uitwerken van de huidige situatie (IST) en het opstellen van adviezen en een plan van aanpak voor de ontwikkeling van de gewenste architectuur (SOLL), met bijzondere aandacht voor het component GEO.
  2. Coaching in de rol van domeinarchitect: Begeleiden van de nieuwe domeinarchitect in het effectief invullen van zijn/haar functie, zowel op technisch als strategisch vlak binnen de organisatie.

Werkzaamheden

Opdrachtomschrijving

  1. Opzetten en uitwerken van de domeinarchitectuur voor het aandachtsgebied Watersystemen en Waterveiligheid, Afvalwaterketen en Digitale Informatie (GEO).
  2. In kaart brengen van de huidige architectuur (IST), inclusief systemen, processen en knelpunten.
  3. Opstellen van adviezen en een plan van aanpak voor de ontwikkeling van de toekomstige architectuur (SOLL). Het realiseren van de volledige SOLL valt buiten de scope van deze opdracht.
  4. Toepassen en adviseren over relevante best practices, principes en standaarden bij het opzetten van de architectuur.
  5. Coaching in de rol van domeinarchitect
  6. Begeleiden bij het effectief invullen van de rol, met focus op het adviseren en toetsen van projecten en het opzetten van architectuurprincipes voor het aandachtsgebied Watersystemen en Waterveiligheid, Afvalwaterketen en Digitale Informatie (GEO).
  7. Ondersteunen bij het ontwikkelen van vaardigheden en competenties die essentieel zijn voor de functie van domeinarchitect.
  8. Coachen en adviseren over het versterken van de rol van de domeinarchitect binnen het IT-landschap en binnen de organisatie.

Resultaten

  1. Uitwerking van de huidige domeinarchitectuur (IST)
  2. Een overzicht van de bestaande architectuur, inclusief een analyse van systemen, processen, koppelingen en data, evenals een opsomming van knelpunten.
  3. Plan van aanpak voor de toekomstige architectuur (SOLL)
  4. Een adviesdocument met een plan van aanpak voor de ontwikkeling van een toekomstbestendige domeinarchitectuur, waarin concrete stappen en aanbevelingen worden opgenomen. Dit omvat ook een advies voor architectuurprincipes die noodzakelijk zijn voor de transitie van IST naar SOLL.
  5. Coachingapport.
  6. Advies en aanbevelingen over de ontwikkeling van de domeinarchitect in zijn/haar rol binnen de organisatie.

Gedurende de looptijdtijd van de opdracht zullen er regelmatige coaching momenten zijn waarin de domeinarchitect zowel technisch als functioneel wordt begeleid bij het opzetten van de domeinarchitectuur en het verder ontwikkelen van zijn/haar rol binnen de organisatie.

Omschrijving kandidaat

  • Een hbo werk- en denkniveau.
  • Een relevante opleiding op het vakgebied zoals Bedrijfskunde of Informatie management.
  • 3 jaar ervaring met informatiemanagement binnen de decentrale overheid.
  • 3 jaar ervaring met werken aan bedrijfs- en informatiearchitectuur binnen de decentrale overheid. Bij voorkeur in het fysieke domein met GEO als een belangrijk aandachtpunt.

Functie eisen

  • Op cv aantoonbaar minimaal een afgeronde hbo opleiding richting bedrijfskunde of informatiemanagement.

Wensen

  • Op CV aantoonbaar minimaal 3 jaar werkervaring, opgedaan in de afgelopen 6 jaar, met informatiemanagement. "Let op laat dit letterlijk terug komen in het CV, door bijvoorbeeld geel te arceren"
  • 3 jaar ervaring met werken aan en met Bedrijfs- en informatie-architectuur binnen de decentrale overheid. Bij voorkeur in het fysieke domein met GEO als een belangrijk aandachtpunt. "Let op laat dit letterlijk terug komen in het CV, door bijvoorbeeld geel te arceren"
  • Kennis van en ervaring (minimaal 3 jaar) op het gebied van kennisoverdracht dan wel coaching. "Let op laat dit letterlijk terug komen in het CV, door bijvoorbeeld geel te arceren"

Competenties

  • Naast proactief, ben je klant- en resultaatgericht.
  • Vanuit de organisatie zelf en de ontwikkelingen daarbuiten weet je wat er leeft en kun je dit vertalen in beleid, waarbij je communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling goed van pas komen.
  • Je bent in staat om planmatig te werken.
  • Je bent omgevingsbewust, je hebt tact, overtuigingskracht en je hebt een analytisch vermogen.
  • Je bent instaat en hebt plezier in het overdragen van kennis dan wel coaching.

Extra info

  • Van 1-11-2024 t/m 1-5-2025
  • Optie verlenging: 1 x 3 maanden
  • Standplaats: Groningen

Het waterschap nodigt maximaal 3 kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek op 31 oktober 2024. Wij verzoeken de kandidaten uitdrukkelijk rekening te houden met deze periode.

Wanneer u op 30 oktober 2024 voor 12.00 uur nog geen uitnodiging heeft ontvangen via het DAS Groningenhuurtin.nl, behoort u niet tot de eerste selectie voor de gespreksronde.

Toelichting op rooster: in overleg

Locatie

Groningen

Publicatiedatum

14.10.2024

Publicatie eindigt

25.10.2024

Contactpersoon

Bruijn

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!