Contractadviseur Projecten

Nieuw

Functie omschrijving

Als contractadviseur binnen het cluster Projecten lever jij een belangrijke bijdrage in de voorbereiding, aanbesteding en uitvoering van contracten op het gebied van grond- weg en waterbouw. Je levert een bijdrage aan het inkoopplan en je levert een bijdrage aan het opstellen van de uitvoeringscontracten. Je ziet erop toe dat contracten voldoen aan de geldende kaders, richtlijnen en randvoorwaarden. Bij het opstellen van het Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contractvormen (UAV-GC) contract pas je Systems Engineering toe en vertaal je klantwensen en technische eisen naar een integraal contract. Tijdens de totstandkoming van het contract adviseer je over het waarborgen van de beheersbaarheid. Op basis van het risicodossier stel je het Systeemgerichte contractbeheersing (SCB)-plan op. Tijdens de aanbesteding draag je bij aan de beantwoording van vragen en zorg je waar mogelijk voor aanscherping van het contract. Je bent verantwoordelijk voor contractbeheersing, meestal via systeem-, proces- en producttoetsen en je adviseert over de naleving van het contract en eventuele contractwijzigingen.

Aanleiding

Wegens behoefte aan kennis en ervaring op het gebied van Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water- en Wegenbouw (RAW) bestekken en UAV-GC contracten doen we een uitvraag voor een contractadviseur voor het project ‘Weg Om de Zuid’ en mogelijke andere infrastructurele projecten, bijvoorbeeld het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-project Haarlemmermeer Zuidwest.

Achtergrondinformatie project

Weg om de Zuid

Gemeente Haarlemmermeer, de provincie Noord-Holland en de Vervoerregio Amsterdam (VRA) werken in het project ‘Opwaarderen Weg om de Zuid’ gezamenlijk aan het verbeteren van de doorstroming en verkeersveiligheid van de (Nieuwe) Bennebroekerweg tussen de A4 en de N205. Het project heeft als doel de bereikbaarheid en verkeersveiligheid te verbeteren. Dat is niet alleen nodig vanwege de bestaande problematiek met betrekking tot doorstroming, maar ook door de verdere groei van Hoofddorp en Nieuw-Vennep en door andere (ruimtelijke) ontwikkelingen waardoor het verkeer zal toenemen.

Dit project is een cruciaal infrastructuurproject binnen de gemeente Haarlemmermeer, aangezien het een voorwaarde is voor de ontsluiting van een groot deel van de woningbouwontwikkelingen. 

De Weg om de Zuid kenmerkt zich door grote technische en veiligheid kritische componenten, een groot bestuurlijk afbreukrisico en een grote impact op de omgeving. Naast de primaire inkoop voor de uitvoeringsprojecten (Werken) word je ook ingezet voor secundaire inkoop zoals ingenieursdiensten, welke bijdragen aan de totstandkoming van het realisatiecontract. Het Integraal Projectmanagement (IPM)-team Weg om de Zuid is momenteel het projectplan aan het actualiseren en een contracteringsstrategie aan het opstellen. Daarnaast treft zij de benodigde voorbereidingen voor ingenieursdiensten met betrekking tot het opstellen van een integrale uitvraag voor onderzoeken, ontwerpen, Klanteisenspecificatie (KES), Design en Construct (D&C)- en Engineering en Construct (E&C) contractdossiers. Uiteraard worden daarnaast ook andere relatief kleine opdrachten uitgezet.

Nadere projectinformatie is te vinden op www.haarlemmermeergemeente.nl/hoofddorp-zuid/verbeteren-nieuwe-bennebroekerweg

Omschrijving kandidaat

Functieprofiel

Wij hebben behoefte aan de inzet van een contractadviseur bij het project ‘Weg om de Zuid’ en mogelijke andere infrastructurele projecten, bijvoorbeeld het HOV-project Haarlemmermeer Zuidwest. De contractadviseur werkt onder de verantwoordelijkheid van de contractmanager in het IPM-team en rapporteert hieraan. Als contractadviseur lever jij een belangrijke bijdrage in de voorbereiding, aanbesteding en uitvoering van contracten op het gebied van grond- weg en waterbouw. De contractadviseur draagt bij aan het opstellen van de contractstukken, behandelt contractuele documenten en informeert de betreffende IPM-leden hierover. Je trekt hierbij nauw op met de contractmanager, inkoopadviseur en andere IPM-projectteamleden. De contractadviseur adviseert het IPM-team proactief inzake inkoop en overige contractuele inhoudelijke onderwerpen.

Je hebt de lead bij het opstellen van uitvragen (Programma van Eisen) voor ingenieursdiensten, omgevingsplan (voorheen bestemmingsplanprocedure), milieueffectrapportage (m.e.r.), conditionerende werkzaamheden ten behoeve van de realisatie, etc. Je stelt inkoopplannen op en levert je een bijdrage bij de bepaling van Beste Prijs-Kwaliteit verhouding (BPKV)-criteria. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het opstellen van de aanbestedingsleidraad waar selectie en inschrijving onderdeel van zijn. In afstemming met afdeling Inkoop draag je zorg voor een rechtmatig inkoopproces en het opstellen van overeenkomsten. Tijdens de aanbesteding draag je bij aan de beantwoording van vragen en faciliteer je de beoordeling van de inschrijvingen. Je begeleidt deze inkopen in samenspraak met het projectteam en het aanbestedingsteam van begin tot eind. Dit kunnen enkelvoudige, meervoudig onderhandse, nationale en Europese aanbestedingen zijn. Hierbij houd je rekening met de zowel aanbestedingswet- en regelgeving als het aanbestedingsprocedurebeleid van gemeente Haarlemmermeer. Het resultaat is zorgdragen voor tijdige opdrachtverlening van inkoopopdrachten die zijn uitgezet volgens de juiste inkoopprocedure en op de juiste wijze zijn vastgelegd in het financiële systeem. Vervolgens is contractbeheersing waaronder toetsing op naleving van eisen en beloftes de rode draad van de werkzaamheden.

Je adviseert gevraagd en ongevraagd over de naleving van contract, contractwijzigingen, issues en marktscans. Je fungeert als vraagbaak voor contractzaken. Je onderhoudt actief contacten met interne stakeholders. Verder realiseer je een juist informatieniveau over afgebakende onderdelen van Inkoop en Contractmanagement en communiceer je hierover. Een deel van je tijd besteed je aan het zorgdragen voor tijdige betaling van facturen op basis van een prestatieverklaring(en), het bijdragen aan het op orde brengen van de projectadministratie binnen het financiële systeem binnen de gemeente Haarlemmermeer en je levert wanneer nodig een actieve bijdrage in (voortgangs)overleggen. Ook draag je bij aan het voorstellen tot wijzigingen (VTW)-proces tijdens de uitvoering en de verwerking van contractwijzigingen van een aantal lopende contracten. Tot slot ben je aanwezig bij de plan- en risicosessies almede het beoordelen van de risico’s.

De woensdag is een vaste, verplichte dag waarop het gehele team bij elkaar komt op kantoor in Hoofddorp. Daarnaast verwachten we je minimaal nog een dag per week op kantoor. Thuiswerken behoort tot de mogelijkheden voor de resterende tijd.

Functie eisen

  • Voldoet aan de gevraagde inzet en is beschikbaar op de gewenste startdatum of eerder;
  • Beschikt over minimaal HBO werk- en denkniveau in een relevante richting (zoals technisch, juridisch of economisch);
  • Heeft minimaal 7 jaar ervaring met infrastructurele projecten (grond-, weg- en waterbouw);
  • Heeft minimaal 5 jaar werkervaring met de uitvoeringsfase van een Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contractvormen (UAV-GC contract);
  • Heeft kennis van werken in een gemeentelijke of andere lokale overheidsorganisatie (is een pré);
  • Werkt voor verschillende clusters binnen de gemeente aan de Weg om de Zuid en mogelijke andere projecten, zoals het HOV-project Haarlemmermeer Zuidwest;
  • Gedraagt zich integer en houdt zich aan correcte omgangsvormen (bereid tot ondertekening integriteitverklaring conform de gedragscode van de gemeente Haarlemmermeer);
  • Is bereid om minimaal 2 dagen per week op locatie in Hoofddorp aanwezig te zijn, waaronder de woensdag.

Wensen

  • Kennis en ervaring aanbestedingswet:
  • Kennis en ervaring contractvormen (zoals RAW, D&C, E&C):
  • Werkervaring opstellen technische eisen:
  • Werkervaring binnen een IPM-model: De kandidaat beschikt over kennis van en ervaring als contractadviseur binnen een IPM-model.

Competenties

Meest essentiële competenties:

• Je begrijpt wat er in een organisatie speelt, bent analytisch sterk en beschikt over overtuigingskracht en anticiperend vermogen;

• Je bent accuraat, weet hoofd- en bijzaken te scheiden, bent proactief, oplossingsgericht, communicatief vaardig, houdt het totaaloverzicht en kunt snel schakelen;

• Je bent nieuwsgierig, kunt goed netwerken en gaat graag de dialoog aan;

• Je bent resultaatgericht, verbindend, ondernemend, zegt wat je doet en doet wat je zegt.

Interviewcriteria:

  • Mate van enthousiasme;
  • Mate waarin de kandidaat beschikt over genoemde competenties en vaardigheden;
  • Mate van aansluiting/match met het team;
  • Mate van politiek bestuurlijke sensitiviteit;
  • Werken in teamverband;
  • Houding en gedrag;
  • Flexibiliteit.

Extra info

  • Van 1-11-2024 t/m 31-10-2025
  • Optie verlenging: 3 x 12 maanden
  • Standplaats: Hoofddorp

Interviewplanning: De sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 43 op maandag 21 oktober, woensdag 23 oktober (voorkeur) en donderdag 24 oktober 2024. Aan kandidaten wordt vriendelijk verzocht bij inschrijving deze data vrij te houden. De exacte tijdstippen worden na de selectie doorgegeven.

Toelichting op rooster: Voldoet aan de gevraagde inzet van 24 uur tot 28 uur per week.

Locatie

Hoofddorp

Publicatiedatum

04.10.2024

Publicatie eindigt

11.10.2024

Contactpersoon

Bruijn

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!