Beleidsregisseur Jeugd en Onderwijs

Nieuw

Functie omschrijving

Gemeente Alphen aan den Rijn is een innovatieve, ambitieuze en betrokken organisatie, met interessante inhoudelijke en organisatorische uitdagingen. De organisatie is klein genoeg om bestuur en collega’s snel te kunnen benaderen, maar groot genoeg om echt innovatie- en slagkracht te hebben. Door alle crises, maatschappelijke ontwikkelingen en onrust is de urgentie in het brede sociaal domein groter dan ooit. Er is veel beweging in de gemeente en regio, maar ook landelijk; door herziening van het stelsel, regionale herindelingen en bundeling van gelden. Een ambitieus college maakt de uitdaging compleet.

De sectoren Sociaal Beleid in Alphen aan den Rijn werken aan integrale en complexe vraagstukken binnen het sociaal domein en is verdeeld in accountteams. Jij wordt tijdelijk de beleidsregisseur van accountteam Jeugd en Onderwijs en bent inhoudelijk expert op deze onderdelen. Als beleidsregisseur coach je de beleidsadviseurs jeugdhulp en de beleidsadviseurs onderwijs met jouw kennis en ervaring met deze beleidsvelden, vanuit je ervaring op dit domein binnen gemeentelijke organisaties. Dit accountteam zal in de loop van 2025 uitgebreid worden en jij hebt daarin een rol. Je weet wat binnen het accountteam Jeugd en Onderwijs aan beleidsdossiers en -ontwikkeling aanwezig is, stuurt daar waar nodig het team aan op inhoud. Je bent het eerste aanspreekpunt voor het bestuur en management op onderwerpen die zich afspelen in jouw accountteam.

Sinds 1 januari 2024 heeft de gemeente Alphen aan den Rijn de uitvoering van de jeugdhulp georganiseerd binnen Oog voor Thuis. Dit is een Overheids-B.V. die belast is om namens de gemeente Alphen aan den Rijn uitvoering te geven aan jeugdhulp door de inzet van jeugd- en gezinsteams. Je bent in staat om snel de beleidsonderwerpen die in relatie tot Oog voor Thuis aanwezig zijn, eigen te maken en beleid verder door te ontwikkelen. Je denkt mee over samenwerking met ketenpartners, kwaliteit van de uitvoering en monitoring van benodigde beleidsinformatie. Je bent daarbij rolvast. Dit doe je op een zodanige manier dat de uitvoering en beleid als een lemniscaat met elkaar in verbinding blijft.

Met deze transformatie in jeugdlandschap in Alphen aan den Rijn, is het contractmanagement beheer in de gemeente ook veranderd. Het team contractmanagement stuurt op de contractafspraken met zorgleveranciers en het behouden een goede verstandhouding. Daar waar het team contractmanagement richting nodig heeft, pak jij hier de regie op en zorgt voor duidelijkheid met behulp van beleidsontwikkeling. Samen met de andere beleidsregisseurs Sociaal Beleid zorg je voor de inhoudelijke verbindingen van de verschillende beleidsvelden, werk je complexe vraagstukken in het Sociaal Domein uit, en draag je bij om te bouwen aan de kwaliteit en innovatief vermogen van de sectoren bij Sociaal Beleid.

Als regievoerend en coördinerend senior beleidsadviseur ben je een vasthoudende aanjager op het gebied van de transformatie binnen het sociale domein vanuit jeugd en onderwijs. Daar waar de beweging al is gestart bepleit jij deze vast te houden en/of te versterken, daar waar hij op gang moet komen vervul je de rol van aanjager. Daarnaast ben je een verbinder van trajecten waarbij jeugdhulp en/of onderwijs een rol heeft of kan hebben in het kader van inclusief onderwijs samen met de senior beleidsadviseur onderwijs. Dit alles betekent dat je schakelt op alle niveaus, van bestuur en directie tot aan het uitvoerend niveau in de wijken en kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Je adviseert proactief het management, de bestuurders en de gemeenteraad, zodat zij tot besluitvorming kunnen komen. Je hebt daarvoor een coördinerende functie binnen het accountteam Jeugd en Onderwijs. Je bewaakt de samenhang, zoekt de verbinding en zet intern en extern de inhoudelijke, bestuurlijke en financiële lijnen uit. Dit betekent het begeleiden van bestuurlijke besluitvormingsprocessen, maar ook het bewaken van de financiën en contracten.

De opdrachtgever(s)

Alphen aan den Rijn heeft meer dan 115.000 inwoners die wonen in een van de 8 kernen in het Groene Hart. De gemeente is prachtig gelegen aan twee rivieren en ligt midden tussen Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Leiden. Dit zorgt ervoor dat de gemeente een dorps karakter combineert met (groot)stedelijke voorzieningen, maar ook uitdagingen. Alphen aan den Rijn staat voor majeure transities in de maatschappij met een hoge mate van complexiteit, onvoorspelbaarheid en onzekerheid die zich in de samenleving voordoen. Die maatschappelijke opgaven vragen om een integrale aanpak waarin vanuit visie aan strategische doelen wordt samengewerkt, beweging wordt gecreëerd en patronen worden doorbroken.

We leveren toonaangevende dienstverlening en zijn een wendbare organisatie. Dat wil zeggen dat we meebewegen met de ontwikkelingen in de maatschappij en continu vernieuwen. We leren door te doen. Samenwerkingsgericht, resultaatgericht, klantgericht en veranderingsbereid zijn onze kerncompetenties. Met elkaar werken we samen voor het beste resultaat voor onze inwoners.

Functie eisen

  • Uiterlijk beschikbaar per 28 oktober 2024 voor minimaal 32 tot 36 uur voor de gehele duur van de opdracht;
  • Afgeronde opleiding op minimaal hbo bachelor niveau;
  • Minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar als beleidsadviseur jeugd en onderwijs binnen het gemeentelijk sociaal domein op strategisch niveau;
  • Aantoonbare werkervaring met het aansturen van mensen;
  • Aantoonbare werkervaring met contractmanagement;

Wensen: (weging, totaal 100 punten)

  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring als beleidsadviseur bij een gemeente; (25 punten)
  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar als beleidsadviseur op het gebied van jeugdhulp; (30 punten)
  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als beleidsadviseur op het gebied van onderwijs. (30 punten)

Competenties

  • Communicatief vaardig in woord en geschrift;
  • Politiek bestuurlijke sensitiviteit;
  • Kunnen positioneren in het politiek bestuurlijke krachtenveld;
  • Procesmatige vaardigheden;
  • Verbinden;
  • Draagvlak creëren;
  • Coördineren en regievoeren.

Extra info

Startdatum: 28-10-2024
Einddatum: 28-08-2025
Optie tot verlengen: 2 maal 3 maand(en)
Aantal uur per week: 32-36 uur
De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: Ma – Di – Wo – Do – Vr (hybride werken is mogelijk)


De gesprekken bij de opdrachtgever zijn gepland op maandag 14 en dinsdag 15 oktober 2024. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op vrijdag 11 oktober 2024 bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.

Locatie

Alphen aan den Rijn

Publicatiedatum

01.10.2024

Publicatie eindigt

07.10.2024

Contactpersoon

Bruijn

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!