Kwartiermaker energiehubs provincie Utrecht

Nieuw

Functie omschrijving

In de provincie Utrecht werken netbeheerders, gemeenten en provincie samen om de nadelige gevolgen van netcongestie op economie, woningbouw en verduurzaming te beperken. Daartoe worden netverzwaringsprojecten versneld, plannen beter op elkaar afgestemd en alles in het werk gesteld om op korte termijn slimmer en efficiënter gebruik te maken van het bestaande net.

Ook energiehubs spelen een belangrijke rol hierin: hier wordt lokaal opgewekte energie, het eigen energiegebruik en opslag op een slimme manier met elkaar verbonden. Zo kunnen ondernemers en andere partijen op bedrijventerreinen toch verduurzamen en/of uitbreiden door samen te werken. Om energiehubs op bedrijventerreinen mogelijk te maken zijn veel dingen nodig, zoals een verdienmodel, organisatievorm en afspraken met alle stakeholders binnen het (gezamenlijke) energiesysteem. Stedin, provincie en gemeenten hebben een aanpak ontwikkeld om initiatieven te stapsgewijs verder te helpen. Het ondersteunen van energiehubs is onderdeel van deze aanpak en de focus van deze functie als kwartiermaker. Kijk hier voor de volledige aanpak.

Werkzaamheden

Als kwartiermaker begeleid je energiehubs in provincie Utrecht in de haalbaarheidsfase. Je bent daarbij de expert op het gebied van het realiseren van energiehubs, ofwel slimme geïntegreerde energiesystemen. Daarbij verbind je verschillende partijen aan elkaar, zoals bedrijvencollectieven die een energiehub willen opzetten, de gemeente, de netbeheerder en de provincie. Als kennismakelaar doorzie je snel welke kennisvraag op welk moment nodig is en voorzie je partijen van de juiste kennis. Dit doe je door inbreng van eigen expertise, het verbinden met de juiste kennis uit het team energiehubs of elders en in sommige gevallen door het uitbesteden van de vraag aan een gespecialiseerde partij.

Ook ben je op de hoogte van actuele ontwikkelingen rond energiehubs, onder andere de wet- en regelgeving en wat er rond dit thema bij het Rijk/het ministerie van Klimaat en Groene Groei, RVO, Invest NL, etc. gebeurt. Je bent in staat om snel vertrouwen tussen meerdere partijen te creëren en ervoor te zorgen dat de meerwaarde van samenwerking door alle partijen wordt herkend en benut.

Je werkt daarbij samen met een team dat bestaat uit mensen van Stedin (/TenneT), provincie Utrecht en de gemeenten waar de energiehubs worden gerealiseerd. Intern trek je hierin behalve met het programma energietransitie, ook nauw op met de opgave netcongestie en de teams economie en mobiliteit.

Voor sommige initiatieven zal je ook de rol van hubregisseur krijgen, indien gewenst. In dat geval gaat de provincie actief participeren via een regierol en ben je als hubregisseur verantwoordelijk voor het effectief coördineren van het ontwerp, de voorbereiding, ontwikkeling en de realisatie van een energy hub in de haalbaarheid- en voorbereidingsfase. Dit gebeurt samen met de gemeente en bedrijven, en de netbeheerder. Tot je taken kan dan onder andere behoren:

  • proces en inhoudelijke begeleiding van externe adviseurs (juridisch, technologisch)
  • het bijeenbrengen van het consortium (voor en na oprichting coöperatie) t.b.v. voortgang en betrokkenheid, en ondersteunen bij oprichting coöperatie
  • het (mede) opstellen van een businesscase en verkennen van mogelijkheden voor voortgangsfinanciering en het overleggen daarover met relevante partijen
  • het op ad-hoc basis ondersteunen van consortiumleden met het wegnemen van ontwikkel-barrières bij hun projecten
  • verkenning van mogelijke geografische verbreding van het gebied teneinde een betere (maatschappelijke) business case te creëren
  • in afstemming en samenwerking met de senior adviseur energiehubs de contactpersoon zijn richting de netbeheerder(s)
  • het periodiek afstemmen van de energiehub ontwikkelingen met andere energiehub initiatieven in Utrecht.

Het consortium is vrij om dit eventueel anders in te vullen. In dat geval kan de kwartiermaker nog steeds betrokken blijven als adviseur.

De opdrachtgever(s)

Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.

Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.

Functie eisen

  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in de energietransitie, in de afgelopen 10 jaar;
  • Aantoonbare werkervaring bij bedrijven (hieronder vallen ook netbeheerders), in de afgelopen 10 jaar;
  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in publiek-private samenwerking, in de afgelopen 10 jaar;
  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring als projectleider/ procesmanager/ regisseur, in de afgelopen 10 jaar;

Wensen: (weging, totaal 100 punten)

  • De kandidaat beschikt aantoonbaar over minimaal 3 jaar werkervaring in de afgelopen tien jaar met het leiden van complexe projecten (30 punten);
  • De kandidaat is aantoonbaar in staat projecten tot een succes te brengen en resultaten te behalen. Benoem 2 projecten die je tot een succes hebt gebracht (20 punten)
  • Aantoonbare werkervaring met complexe energievraagstukken. Benoem 2 projecten waar je bij betrokken bent geweest (20 punten);
  • Aantoonbare werkervaring als projectleider/procesmanager/regisseur op het gebied van energie-infrastructuur, netcongestie, systeemintegratie en/of energiehubs (30 punten).

Competenties

  • Je bent een volwaardige gesprekspartner voor bestuur en management en hebt een goed ontwikkelde politieke antenne. Je bent politiek-bestuurlijk sensitief.
  • Je bent een echte teamspeler die initiatiefrijk, proactief en resultaatgericht aan de slag gaat.
  • Je hebt sterke procesvaardigheden om het ontwikkelingsproces van de energy hub te begeleiden en te bewaken. Je beschikt over uitstekende projectmanagementvaardigheden om de planning, deadlines en budgetten te beheren.
  • Je kunt omgaan met uiteenlopende partijen en belangen en bent in staat om tot een gezamenlijk aanpak te komen.
  • Je bent in staat zelfstandig, oplossingsgericht, praktisch ingestoken en proactief te opereren in een hectische omgeving en neemt initiatief om in samenwerking obstakels te overwinnen. Je bent goed in staat om duidelijk uit te leggen waarom iets in sommige gevallen wel en niet kan.
  • Je hebt kennis van energiehubs en van de stappen die gezet moeten worden zoals van organisatievormen, juridische kennis (energiewetgeving, energiecodes ACM, algemeen bedrijfsrecht) en technische oplossingen.
  • Je bent in staat ‘de taal van’ zowel de netbeheerder, overheid als bedrijven te spreken.
  • Je kan zorgdragen voor de juiste financiering door nauw samen te werken met de programmamanager energiehubs als opdrachtgever.
  • Je begrijpt bedrijfsprocessen en hun energiegebruik.
  • Je kan data analyseren en inhoudelijk vertalen naar maatregelen die in een energiehub noodzakelijk zijn om vraag- en aanbod van energie goed op elkaar af te stemmen.
  • Je beschikt over een goed relevant regionaal netwerk in provincie Utrecht.

Extra info

Startdatum: Z.S.M.
Einddatum: 15-10-2025
Optie tot verlengen: 3 maal 12 maand(en)
Aantal uur per week: 16-36 uur
De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: in overleg.
Is hybride werken mogelijk: ja


De gesprekken bij de opdrachtgever zijn gepland op locatie in Utrecht, de gespreksdatum in nog niet bekend gemaakt. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op dinsdag 1 oktober 2024 bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.

Locatie

Utrecht

Publicatiedatum

18.09.2024

Publicatie eindigt

27.09.2024

Contactpersoon

Bruijn

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!