Senior juridisch adviseur Gebiedsplan grondwater

Nieuw

Functie omschrijving

Utrecht heeft jou nodig!


Utrecht is een van de snelst groeiende steden van Nederland. We vinden het belangrijk dat die groei blijft passen bij het karakter van de stad met een goede balans tussen groei en leefbaarheid. Leidraad hierbij is de Ruimtelijke Strategie Utrecht, waarbij het bevorderen van gezond stedelijk leven voor iedereen centraal staat. De Ontwikkelorganisatie Ruimte werkt vanuit die strategie aan de ruimtelijk economische opgaven van de stad: een forse woningbouwopgave, duurzame mobiliteit, de energietransitie, behoud en uitbreiding van groen in de stad, voldoende voorzieningen en werkgelegenheid.

Het huidige Gebiedsplan gebiedsgericht grondwaterbeheer is in 2015 vastgesteld, kortweg Gebiedsplan of GGB genoemd. Het Gebiedsplan uit 2015 was een uitbreiding van het ‘saneringsplan Biowasmachine’ uit 2008. Een projectteam is bezig met de Actualisatie Gebiedsplan Gebiedsgericht Grondwaterbeheer. Het huidige gebiedsplan vindt zijn grondslag in de Wet bodembescherming.
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze wet wordt gekenmerkt door een complexe bevoegdheidstoedelingsstructuur en meerdere betrokken belangen die van invloed zijn op het lokale grondwaterkwaliteitsbeheer. De stelselherziening leidt ertoe dat de Wet bodembescherming via het overgangsrecht (vooralsnog) een belangrijke rol blijft spelen bij de actualisatie van het gebiedsplan.

Werkzaamheden

Je taken zijn:
De actualisatie van het Gebiedsplan gebiedsgericht grondwaterbeheer wordt projectmatig uitgevoerd. We zoeken een senior juridisch adviseur die het projectteam juridisch ondersteunt.

Takenpakket:

  • Zelfstandig uitvoeren van wetsanalyses
  • Geven van juridisch advies en toetsen van juridische adviezen die door collega’s op het onderwerp worden opgesteld.
  • Actieve deelname aan de integrale werkgroep van de actualisatie van het gebiedsplan
  • Actieve deelname aan de juridisch/beleidsmatige werkgroep (belangrijkste taak van de werkgroep is het vaststellen van de juridische positie van het gebiedsplan en de verantwoordelijkheids- en bevoegdheidstoedeling die daarbij hoort)
  • Delen van kennis met de juristen van team bodem en ondergrond
  • Juridische ondersteuning aan de juridische thema’s in de implementatieagenda Omgevingswet

Omschrijving kandidaat

Jij hebt:

  • Een afgeronde WO opleiding Rechten
  • Minimaal 5 jaar ervaring met besluitvormingsprocedures van de Algemene wet bestuursrecht
  • (Up to date) kennis van de Omgevingswet, Wet bodembescherming en gerelateerde wet- en regelgeving
  • aantoonbaar kennis en ervaring met implementatie van Wet bodembescherming in de Omgevingswet
  • Bij voorkeur minimaal 5 jaar, of meer jaren ervaring met gebiedsplannen met grondwater
  • Je hebt kennis van bevoegdheden en taken met betrekking tot bodem en ondergrond. Het is een pluspunt als je ook ervaring hebt met hoe dit werkt in grote gemeenten.


Als gemeente Utrecht geloven wij dat een diverse organisatie zorgt voor meer innovatie, creativiteit en een betere samenwerking. Om die reden streven wij ernaar om een zo’n inclusief mogelijke organisatie te zijn. Ben je benieuwd hoe wij dat doen? Lees dat op deze pagina.

Functie eisen

  • Je hebt de opleiding Rechten op wo niveau afgerond
  • Je hebt kennis van bevoegdheden en taken met betrekking tot bodem en ondergrond.

Wensen

  • Je bent bekend met bevoegdheidstoedeling en taakuitoefening van de bodem en ondergrond.

Extra info

Periode: Zsm tot 31-12-2025 (15 maanden) met mogelijke opties tot verlenging
Belasting: 16 uur per week gemiddeld

Goed om te weten:
Gesprekken zijn in de week van 12 september. De manager neemt contact op indien je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Dit kan of fysiek of digitaal plaatsvinden.

Locatie

Utrecht

Publicatiedatum

28.08.2024

Publicatie eindigt

06.09.2024

Contactpersoon

Bruijn

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!