Programmasecretaris en penvoerder Synthesedocument en Voorkeursstrategie Deltaprogramma Rijn

Nieuw

Functie omschrijving

Gelderland, de mooiste provincie van Nederland! Elke dag werken we in de grootste provincie van Nederland samen met 1500 medewerkers om Gelderland mooi, schoon, welvarend en gaaf te houden van en voor ons allemaal. We doen dit met veel inzet, motivatie, kennis en kunde en uiteraard samen met allerlei organisaties en andere partijen. Samen zoeken we telkens naar nieuwe passende oplossingen voor complexe maatschappelijke opgaven zoals energietransitie, mobiliteit of milieu. Dit maakt ons werk uitdagend, interessant en zinvol.

Met het Deltaprogramma bereidt de overheid Nederland voor op de gevolgen van klimaatverandering. De nieuwe klimaatscenario’s (2023) laten zien dat de Rijn steeds grotere hoeveelheden water moet kunnen afvoeren, maar ook vaker te maken krijgt met extreem lage afvoeren. Daarnaast hebben ongelijkmatige veranderingen van de bodemligging effect op de bevaarbaarheid, watervoorziening (via de afvoerverdeling) en natuur. In de toekomst kan door de zeespiegelstijging zoutwater steeds verder binnendringen en zorgen voor verzilting van de benedenrivieren. Een integrale aanpak van deze opgaven is noodzakelijk.

(Integrale) opgaven voor het rivierengebied

Deltaprogramma Rijn (DPR) werkt de komende decennia aan een toekomstbestendig en meervoudig bruikbaar Rijngebied. Onder andere via het programma Integraal Riviermanagement (IRM) dat een toekomstbestendige inrichting van het riviersysteem in 2050 als doel heeft. Met nieuw rivierenbeleid voor bodemligging en sedimenthuishouding en afvoer(bergings)capaciteit zorgen we ervoor dat alle rivierfuncties (scheepvaart, zoetwater, waterveiligheid, natuur en ruimtelijke- en economische ontwikkeling) ook in de toekomst zo goed mogelijk bediend blijven worden. IRM zoekt integrale oplossingen voor bestaande knelpunten in het rivierengebied en anticipeert op toekomstige ontwikkelingen, zoals klimaatverandering.

Nieuw rivierenbeleid en Voorkeursstrategie Rijn

Het Programma IRM is een adaptief programma met diverse ingrepen, onderzoeken en processen tot 2050 en met een doorkijk naar 2100. De eerste stap in de ontwikkeling van IRM is een Programma onder de Omgevingswet met nieuw rivierenbeleid voor bodemligging en sedimenthuishouding en afvoer(bergings)capaciteit. Met een indicatie van de ruimte die nodig is voor het uitvoeren van dit beleid. Vaststelling van het definitieve programma IRM is voorzien in de zomer van 2024. De komende jaren werkt IRM, samen met o.a. DPR, het beleid verder uit, brengen zij in beeld welke ruimte nodig is voor uitvoering hiervan en worden nieuwe spelregels opgesteld voor integraal samenwerken in het rivierengebied.

De plannen binnen IRM bepalen dus voor een deel de koers van Deltaprogramma Rijn. DPR werkt daarnaast (mee) aan de herijking in 2027 van de Deltabeslissing Rijn-Maasdelta en de Voorkeursstrategie Rijn van het Nationaal Deltaprogramma, waar IRM belangrijke inbreng voor is.

Programmasecretariaat en penvoering

Voor het programmasecretariaat en de penvoering van het Synthesedocument Rijn met de Voorkeursstrategie Rijn zoekt DPR per 1 oktober 2024 een programmasecretaris-penvoerder.

In het geval van verlenging wordt het aantal uren opnieuw bepaald in relatie tot het te verwachten werkaanbod.

Meer informatie:

Werkzaamheden

De programmasecretaris is zowel lid van het Programmateam (PT) als van de Werkgroep Rijn. Zijn/haar voornaamste taken zijn:

  1. Overzicht en regie houden op het werk van beide teams en proactief zijn in voorstellen en organiseren van verbeteringen.
  2. Overzicht en regie houden op planningen en stukken herijking Nationaal Deltaprogramma en IRM en PT en werkgroep Rijn hierin sturen.
  3. Ondersteunen van de programmamanager bij het opstellen van annotaties, oplegmemo’s etc.
  4. Opstellen van de kwartaalverantwoording voor bestuurders en indien van toepassing herijkt programmaplan Rijn 2024 - 2025.
  5. Begeleiden van de programmaondersteuner, in samenwerking met de programmamanager.
  6. Begeleiden, coördineren en bewaken van het herijkingsproces van het Synthesedocument 2027 met de Voorkeursstrategie Rijn.
  7. Medeauteur (minimaal eindredactie) Synthesedocument 2027 met de Voorkeursstrategie Rijn.
  8. Ontwikkelen en beheren relatiebeheersysteem.
  9. Samen met programmaondersteuner opstellen en beheren van de Rijngebiedkalender en signaleren van kansen en knelpunten.
  10. Samen met programmaondersteuner beheer en gebruik programma-archief op SharePoint verzorgen.
  11. Coördineren en bewaken WOO-verzoeken, inclusief organiseren voorbereiding op mogelijke verzoeken.
  12. Beheren programmabudget (debiteuren- en crediteurenadministratie) i.a.m. de programmamanager. Inkomsten verzorgen via de programmapartners en de uitgaven te plannen i.s.m. de programmaondersteuner alsook de voortgang van de uitgaven bewaken i.r.t. het programmaplan.
  13. Vervangen programmaondersteuner bij afwezigheid.

Functie eisen

  • Externe is inzetbaar vanaf 1 oktober 2024 tot en met 30 september 2026 voor gemiddeld 32 uur per week.
  • Externe is de afgelopen twee jaar niet in loondienst geweest van provincie Gelderland.
  • Externe beschikt aantoonbaar over minimaal een afgeronde HBO opleiding. Benoem de naam van het opleidingsinstituut, de plaats, de afstudeerrichting en het afstudeerjaar.
  • Externe beschikt aantoonbaar over minimaal 5 jaar ervaring (opgedaan in de periode 2015 - heden) als (programma)secretaris (of in een vergelijkbare functie) bij of voor een overheidsorganisatie, waarbij de verantwoordelijkheid werd gedragen als rechterhand van de programmamanager voor het beheer van de aspecten tijd, organisatie, kwaliteit, informatie en geld. Benoem en beschrijf concreet (geen abstracte termen) in uw toelichting de ervaring waaruit blijkt dat u aan deze eis van minimaal 5 jaar ervaring voldoet. Bij een vergelijkbare functie graag aangeven waarom deze functie vergelijkbaar is met de functie van (programma)secretaris. Tevens aandacht in de toelichting voor de verschillende genoemde aspecten.
  • Externe beschikt aantoonbaar over minimaal 3 jaar ervaring (opgedaan in de periode 2015 - heden) met penvoering van minimaal 3 rapporten/documenten.

Wensen

  • Externe beschikt aantoonbaar over ervaring met projecten of programma’s bij of voor een verantwoordelijke overheidsorganisatie, met opgaven in het Nederlandse rivierengebied, aan te tonen met praktijkvoorbeelden.
  • Externe beschikt aantoonbaar over ervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving, specifiek in een samenwerking tussen Rijks en regionale partijen, aan te tonen met praktijkvoorbeelden. Graag de Rijks- en regionale partijen in de samenwerking benoemen. De opdrachten/projecten beschreven in de toelichting op de eisen mogen hier ook weer gebruikt worden.
  • Externe beschikt aantoonbaar over ervaring als adviseur of projectleider bij of voor een overheidsorganisatie, in een omgeving waar beleid wordt ontwikkeld in het ruimtelijke domein, aan te tonen met praktijkvoorbeelden.

Competenties

Profiel: Zelfstandig met teamspirit, gestructureerd, analytisch, verbindend, ontzorgend en flexibel.

Tijdens het interview worden de volgende persoonlijke competenties getoetst:

  1. Analytisch vermogen: Je signaleert problemen, herkent belangrijke (management)informatie en legt verbanden tussen gegevens. Verder spoor je mogelijke oorzaken van problemen op en zoek je naar ter zake doende gegevens. Je bent in staat onvolledige of onbetrouwbare informatie te identificeren en je kan hoofd- en bijzaken duidelijk onderscheiden. Je denkt voordat je wat doet.
  2. Accuraat: Je streeft naar kwaliteit en fouten probeer je zoveel mogelijk te voorkomen. Dat doe je door taken secuur en georganiseerd uit te voeren, met aandacht voor details..
  3. Proactief/initiatiefnemend: Je onderzoekt de wensen en behoeften van de (interne of externe) klant/gebruiker en handelt hiernaar. Hiermee begin je liever uit jezelf dan dat je passief afwacht. Je wil verbeteren en denkt vooruit.
  4. Resultaat- en oplossingsgerichtheid: Je formuleert doelstellingen helder, concreet en meetbaar en maakt duidelijke afspraken. Je houdt zicht op de voortgang, rapporteert en informeert daarover. Je denkt vooruit. Je spant je actief in om concrete resultaten en/of doelstellingen te halen. Bij tegenslagen geef je niet op en houd je de uitgezette lijn voor ogen.
  5. Samenwerkingsgerichtheid: Je levert een bijdrage aan een gezamenlijk resultaat en bent in staat om in teamverband daaraan te werken. Je raadpleegt en betrekt anderen, informeert anderen pro-actief en stemt af met anderen. Je bent sociaal en geeft ruimte aan anderen.

Extra info

  • Standplaats: Provinciehuis te Arnhem (minimaal 2 dagen per week, in ieder geval op dinsdag) en in overleg deels thuiswerken mogelijk
  • Startdatum: 01-10-2024
  • Einddatum: 30-09-2026
  • Optie tot verlenging: 2 x 12 maanden
  • Uren per week: gemiddeld 32 uur
  • De persoonlijke interviews vinden plaats op maandagmiddag 16 september 2024. Gelieve hier rekening mee te houden.

Locatie

Arnhem

Publicatiedatum

27.08.2024

Publicatie eindigt

06.09.2024

Contactpersoon

Bruijn

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!