Behoefteonderzoek Woonwagenstandplaatsen

Nieuw

Functie omschrijving

De opdrachtnemer draagt zorg voor een nieuw behoefteonderzoek naar de behoefte van woonwagenstandplaatsen (huur en koop) in Maastricht. Dit betreft een resultaatsverplichting.

Op 23 april 2024 heeft de Raad van Maastricht de motie “Meer wagenstandplaatsen realiseren” aangenomen. De motie roept op om:

  1. Nieuw woonwagenbeleid op te stellen waarin zowel de aspecten huur als koop zijn uitgewerkt.
  2. Gronden aan te wijzen die bestemd zijn voor woondoeleinden in de vorm van woonwagens ten tijde van de actualisatie van de omgevingsvisie.
  3. Een onderzoek te starten naar het realiseren van meer bedrijfswoonwagenstandplaatsen bij het bedrijventerrein De Karosseer en dit aan de raad terug te koppelen ten tijde van de actualisatie van de omgevingsvisie.

De werkzaamheden zoals genoemd in de motie zouden daardoor eind 2024 gereed moeten zijn. Deze voorbereiding is op deze korte termijn niet uit te voeren binnen de huidige personele capaciteit en bestaande middelen. Vandaar dat er twee opdrachten extern worden uitgezet – waarvan dit er één betreft. Deze opdracht bestaat uit het volgende onderdeel:

Het uitvoeren van een nieuw behoefteonderzoek

In 2021 is in de Woonprogrammering een addendum opgenomen op de Woonvisie. Die bevat de opgave voor de uitbreiding met 18 sociale huurwoonwagens. De motie roept op dit aan te vullen met koopwoonwagens en dit op te nemen in de Omgevingsvisie. Om een eenduidig beeld te krijgen van de actuele behoefte zal een nieuw onderzoek naar de behoefte van woonwagenstandplaatsen (huur en koop) worden uitgevoerd.

Om een goed beeld te krijgen van de actuele behoefte wordt er beroep gedaan op de expertise van de in te huren externe partij. In ieder geval moet het behoefteonderzoek tot stand komen:

  • Door het betrekken van de bewoners van alle 17 huidige woonwagenstandplekken in Maastricht.
  • Door ook via niet-digitale kanalen contact te zoeken met de doelgroep woonwagenbewoners in Maastricht.
  • Door ook spijtoptanten te benaderen die in een woning zijn gaan wonen in Maastricht maar liever in een woonwagen in Maastricht willen wonen.
  • Door onderscheid te maken in de behoefte aan sociale woonwagens, midden huurwoonwagens en koopwoonwagens.

Er wordt uitgegaan van een inzet van 36 uur per week op werkdagen van maandag t/m vrijdag (nader af te stemmen met opdrachtgever). De inzet van 36 uur per week is een indicatie die naargelang de behoefte per week kan fluctueren. Facturatie zal geschieden op basis van nacalculatie, van de daadwerkelijk gemaakte uren eenmaal per maand (urenstaat overleggen ter akkoord aan de gemeente Maastricht alvorens te facturen). Er mag, zonder voorafgaand akkoord vanuit opdrachtgever, niet meer dan 36 uur per week worden gedeclareerd. Overuren worden niet vergoed en maken deel uit van het geoffreerde tarief.

De kandidaat kan zowel vanuit een eigen locatie (kantoor-thuis) werkzaamheden voor de gemeente Maastricht uitvoeren, als op kantoor van de gemeente Maastricht. De kandidaat dient, indien deze niet werkzaam is op kantoor van de gemeente Maastricht, zelf zorg te dragen voor een veilige en gezonde werkplek, inclusief de beschikking over een computer/laptop en telefoon. Overleggen vinden veelal plaats op het gemeentekantoor van de gemeente Maastricht en kunnen fysiek en/of digitaal plaatsvinden (via MSTeams). Sommige – door de opdrachtgever nader te bepalen – overleggen vinden alleen fysiek plaats. In dergelijke gevallen dient de kandidaat hierbij fysiek aanwezig te zijn.

Functie eisen

Opleiding: De kandidaat heeft minimaal een opleiding afgerond op hbo-niveau middels het behalen van een diploma.

Kennis: De kandidaat heeft kennis van:

  • Recente wet- en regelgeving en jurisprudentie rondom woonwagenbeleid.
  • Het opstellen van behoeftenonderzoeken onder woonwagenbewoners.
  • Het opstellen en schriftelijk vastleggen van beleid.
  • De woonwagencultuur.

Ervaring: Gelet op het belang van de opdracht, die een gemeente brede impact heeft, is de opdrachtgever op zoek naar een ervaren expert die onder tijdsdruk resultaten kan realiseren. De kandidaat moet in de afgelopen tien (10) jaar teruggerekend vanaf de inschrijfdatum minimaal één (1) volledig project hebben afgerond met betrekking tot het uitvoeren van een gemeentelijk woonwagen-behoefteonderzoek. Dit behoefteonderzoek moet zijn uitgevoerd in nauwe samenwerking met de doelgroep woonwagenbewoners. Uitgaande van de terugkijkperiode van tien (10) jaar dient de start van de projecten te hebben plaatsgevonden na 16 september 2014.

Competenties

  • Creëren van draagvlak
  • Integriteit
  • Gevoel voor bestuurlijke verhoudingen
  • Analytisch vermogen
  • Resultaatgericht werken
  • Samenwerking met en coördinatie tussen ambtelijke adviseurs, bestuurders en uitvoerders (zoals woningcorporaties)
  • Contact leggen en onderhouden met de doelgroep woonwagenbewoners

Extra info

  • Startdatum: 7 oktober 2024 (of zo spoedig mogelijk).
  • Einddatum: 30 november 2024.
  • Verlengingsoptie: 1 keer met 2 maanden (van 1 december 2024 tot 31 januari 2025).
  • Uren per week: Kunnen worden verminderd of vermeerderd met een termijn van 30 kalenderdagen na schriftelijke kennisgeving.
  • Interviews zijn op 25 sep. 2024 (wo.)

Locatie

Maastricht

Publicatiedatum

26.08.2024

Publicatie eindigt

13.09.2024

Contactpersoon

Bruijn

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!