Projectmedewerker circulaire ecosystemen

Nieuw

Functie omschrijving

Met de opgaveagenda ‘Ondernemend Verduurzamen’ (i.o) geeft de directie Economische Zaken en Cultuur aan op welke wijze zij bijdraagt aan de duurzaamheidsopgaven van de gemeente Amsterdam. Het maakt vooral inzichtelijk op welke onderdelen vanuit de economische portefeuille operationele aansturing wordt gegeven en/of een bijdrage wordt geleverd aan diverse uitvoeringsprogramma’s en -agenda’s van de gemeente Amsterdam. Vanuit EZC zijn de leidende duurzaamheidsthema's de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie. EZC focust zich hierbij vooral op het verduurzamen van het bedrijfsleven in Amsterdam (zowel de industrie als niet-industriële bedrijfsleven).

De afgelopen jaren is vanuit de gemeente fors ingezet om rond het thema energietransitie een aanbod te ontwikkelen om bedrijven hierin te ondersteunen. Sinds begin 2024 wordt dit ondersteuningsaanbod uitgebreid met een pakket gericht op het stimuleren van circulair ondernemerschap en de circulaire economie. Binnen EZC zoeken we een tijdelijke projectmedewerker die kan helpen in deze fase met enerzijds het verder in kaart brengen van de bijdrage die vanuit EZC nodig is om een aantal relevante ecosystemen verder te ontwikkelen en daarnaast ad-hoc werkzaamheden verricht rond de ontwikkeling en uitvoering van het gemeentelijk ondersteuningsaanbod richting het bedrijfsleven.

Werkzaamheden

Projectmedewerker circulaire ecosystemen
In samenwerking en afstemming met de programmacoördinator voor circulaire economie, geeft de projectmedewerker circulaire ecosystemen invulling aan de volgende taken:

• stimuleren van innovatie-ecosystemen die bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie. De gemeente wil het klimaat voor innovatief ondernemerschap versterken door samen te werken met overheden, ondernemers, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties;
• bijdragen aan het identificeren van kansen om specifieke ketens versneld circulair te ontwikkelen;
• bijdragen aan de ontwikkeling en uitvoering van het gemeentelijk ondersteuningsaanbod (rond energietransitie en circulaire economie) aan (mkb-)bedrijven in de stad en het havengebied.

Werkzaamheden
• Herkennen, koppelen en aanjagen van kansen (klein/groot) op het gebied van verduurzaming van het bedrijfsleven, met focus op de circulaire economie.
• In beeld brengen van verschillende innovatie-ecosystemen met focus op circulaire economie met aandacht voor gedeelde belangen, ambities en behoeften hierin
• Organiseren van afstemming en samenwerking binnen de gemeente (m.n. tussen directies Economische Zaken & Cultuur en Ruimte & Duurzaamheid) / Stadsdelen / Havenbedrijf om projecten waar nodig van de grond te krijgen of te versnellen.
• Kennisuitwisseling met vertegenwoordigende partijen zoals ORAM, MKB Amsterdam, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.
• Organiseren en faciliteren van bijeenkomsten (online, fysiek)
• Netwerken informeren, activeren en verbinden i.s.m. verantwoordelijke collega(s).
• Inzichtelijk maken van (stedelijke, provinciale en landelijke) regelingen van toepassing op verduurzaming bedrijfsleven, met focus op circulaire economie.
• Inzichtelijk maken van voortgang en resultaten en actief delen van geleerde lessen
• Uitvoeren van activiteiten rond het gemeentelijk ondersteuningsaanbod circulair ondernemen, bijvoorbeeld het aansturen van externe partijen, evalueren van regelingen, adviseren over verbeteringen.

De opdrachtgever(s)

Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied. De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De 5 clusters zijn: Ruimte en Economie, Sociaal, Stadbeheer, Bedrijfsvoering, Digitalisering, Innovatie en Informatie. De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/.

De opdrachtgever(s)
De gemeente Amsterdam heeft ambitieuze doelstellingen met betrekking tot de energietransitie. Om de stad leefbaar te houden voor toekomstige generaties wil de gemeente Amsterdam de CO2-uitstoot in 2030 met 60% terugdringen ten opzichte van 1990 en in 2050 vrijwel klimaatneutraal zijn. Daarbij heeft de gemeente Amsterdam de ambitie haar stad volledig aardgasvrij te maken voor 2040. Naast de transitie naar een duurzame energievoorziening gaat het er ook over hoe we op een duurzame manier omgaan met grondstoffen en materialen. De gemeente Amsterdam streeft naar een circulaire economie in 2050 en wil in 2030 het primaire (abiotische) materiaalverbruik met 50% verminderen (t.o.v. 2015).

Via verschillende programma’s en agenda’s (zoals de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050, Strategie Amsterdam Circulair 2020-2025, Bestuursopdracht Duurzame Toekomst, Energie voor de Stad, Onze stad van morgen) heeft het college van B&W aangegeven hoe zij, samen met Amsterdammers, bedrijven, maatschappelijke partijen en kennisinstellingen, ten aanzien van de duurzaamheidsopgave een versnelling inzetten en de verschillende maatregelen tot uitvoering brengen.

Over de directie Economische Zaken & Cultuur
De directie Economische Zaken & Cultuur werkt aan de ontwikkeling van een inclusieve, innovatieve en duurzame economie in Amsterdam. Om dit te bereiken zijn de volgende vijf economische opgaven geformuleerd:

1. Stimuleren van succesvol ondernemen in en voor de buurt, regio en op internationaal niveau.

2. Versterken van innovatieve ecosystemen die bijdragen aan brede welvaart en oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

3. Ruimte bieden voor werk en voorzieningen.

4. Versnellen van het verduurzamen van de economie voor de klimaat-, en energietransitie.

5. Faciliteren van een evenwichtige arbeidsmarkt die iedereen gelijke kansen biedt op werk.

Functie eisen

  • De aangeboden kandidaat beschikt over een afgeronde MSc opleiding grotendeels in de richting van duurzaamheid en/ of energietransitie.
  • De aangeboden kandidaat heeft minimaal zes (6) maanden aantoonbare ervaring met het doen van onderzoek naar de rol van (lokale) overheden en het ondersteunen/stimuleren van energietransitie/ duurzaamheid.
  • De aangeboden kandidaat heeft minimaal zes (6) maanden aantoonbare werkervaring als (junior) beleidsmedewerker duurzaamheid/ energietransitie.

Wensen

  • De aangeboden kandidaat heeft ervaring met het opzetten en uitvoeren van onderzoeken/verkenningen
  • De aangeboden kandidaat heeft ervaring met het werken in een krachtenveld van publieke en private sectoren.
  • De aangeboden kandidaat heeft ervaring met het organiseren van werksessies/bijeenkomsten/ webinars.
  • De aangeboden kandidaat heeft kennis van circulaire economie.

Extra info

• Startdatum: z.s.m.
• Einddatum: 31-01-2025
• Werklocatie: Amstel, 1, 1011 PN, Amsterdam
• Aantal uren per week: 16-36 uur
• Optioneel tot verlenging conform duur werkzaamheden: ja, met een maximum van 24 maanden gezien de totale opdracht

Locatie

Amsterdam

Publicatiedatum

19.08.2024

Publicatie eindigt

30.08.2024

Contactpersoon

Bruijn

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!