Aanjaagteam Landelijk lerend netwerk voor ZonMw-programma ‘Ondersteuning regionale samenwerking’

Nieuw

Functie omschrijving

Het ZonMw-programma ‘Ondersteuning regionale samenwerking’ draagt bij aan de realisatie van de ambities van het Integraal Zorgakkoord (IZA) rond regionale samenwerking door ondersteuning te bieden bij het opzetten en verstevigen van organisatie en governance in de IZA-regio’s en het ontwikkelen en delen van benodigde kennis bij de transformatie naar een nieuw gezondheidssysteem. Het verzamelen en delen van kennis en het leren van ervaringen bij de transformatie naar een nieuw gezondheidssysteem, op zowel regionaal als landelijk niveau is een belangrijk onderdeel van dit programma.

In 2022 is ZonMw gestart met het bouwen aan een Landelijk lerend netwerk dat domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden (DSV’s) en later ook IZA-regio’s moet ondersteunen bij het transformeren naar een nieuw gezondheidssysteem.

Het Landelijk lerend netwerk bestaat uit:

  1. Landelijke partijen met elk een eigen expertise en rol in de regio als coördinator/initiator van netwerken rondom domeinoverstijgend samenwerken. De partijen zijn: Alles is Gezondheid, Pharos, Nederland Zorgt Voor Elkaar, Health~Holland, RIVM, NZa, VWS en ZonMw.
  2. Ongeveer 50 DSV’s en IZA-regio’s die, met een subsidie van ZonMw, stappen gaan zetten in het transformatieproces naar een nieuw gezondheidssysteem en het bouwen aan een toekomstbestendige samenwerkingsstructuur.

In de afgelopen jaren hebben de landelijke partijen een gezamenlijk narratief opgesteld over de transformatieopgave en de zes bouwstenen[1] die daarbij van belang zijn.

De komende jaren gaan de betrokken landelijke partijen gezamenlijk de 50 DSV’s ondersteunen in hun transformatieproces. Dit gebeurt mede door:

  • het stimuleren van kennis(uitwisseling) en ondersteuning op de zes bouwstenen van transformatie;
  • het agenderen van (systeem)knelpunten en
  • het bijdragen aan het formuleren van oplossingsrichtingen.

Hiervoor zullen allerlei activiteiten ingezet worden, denk aan bijvoorbeeld doorbraaksessies, verdiepingsworkshops, reflectiesessies, werkbezoeken en een lerende evaluatie. Daarnaast gaan we kijken hoe we de opgedane kennis, ervaring en ondersteuning breder kunnen verspreiden. Ook is er continue aandacht nodig voor de verdere opbouw en ontwikkeling van het Landelijk lerend netwerk en het verstevigen van de samenwerking tussen de landelijke partijen.

Om de komende jaren de vaart te houden in bovenstaande activiteiten heeft ZonMw een aanjaagteam nodig dat bestaat uit mensen met expertise op het gebied van transformatie, domeinoverstijgend samenwerken in zorg en ondersteuning, en het aanjagen en opbouwen van een samenwerking met verschillende partijen en hun eigen belangen. Bij de ondersteuning van de DSV’s en IZA-regio’s staat het samen leren transformeren centraal.

Daarnaast zijn er nog vele andere ontwikkelingen rondom kennisdeling, waaronder bijv. vanuit het ministerie van VWS met onder andere (boven)regionale kennissessies. Het aanjaagteam dient ook verbinding te leggen met in ieder geval deze bovenregionale kennissessies van VWS, maar waar relevant ook met andere ontwikkelingen.

Activiteiten en eindproducten
Deze opdracht draait om het adviseren en ondersteunen van het ZonMw programmateam bij het inhoudelijk organiseren en vormgeven van de activiteiten die we voor 2024-2026 hebben vastgesteld en gaandeweg ook gezamenlijk en met input van het aanjaagteam, de landelijke partijen en de DSV’s gaan ontwikkelen. Daarnaast fungeert de opdrachtnemer waar nodig als procesbegeleider, voorzitter of inhoudelijke expert. Een groot deel van de opdracht vindt plaats in co-creatie met de opdrachtgever, de landelijke partijen, de DSV’s en IZA-regio’s.

ZonMw zoekt een team van professionals dat samen deze opdracht kan oppakken. Het team bestaat uit minimaal 3 en maximaal 5 professionals. Deze zullen gezamenlijk voor 36 uur per week werken. ZonMw heeft een budget van maximaal € 300.000,- per jaar. Wij verwachten per inschrijving een offerte (inclusief cv’s). In deze offerte staan de teamleden benoemd en wordt uitleg gegeven over de aanpak en verdeling van de werkzaamheden. Daarnaast staan de onderstaande criteria uitgewerkt. Per criterium wordt een motivatie opgenomen hoe aan het criterium wordt voldaan.

Werkzaamheden

1. Ondersteuning bieden bij de activiteiten van 2024, reeds besproken en ontwikkeld in gezamenlijkheid met de DSV’s en landelijke partijen.
2. Een advies over het leren transformeren in relatie tot de bevindingen en behoeften vanuit het landelijk netwerk vertaald naar activiteiten voor de DSV’s en IZA-regio’s voor 2025 en 2026.
3. Het mede-organiseren van de activiteiten benodigd om gezamenlijk te leren transformeren in 2025 en 2026. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: doorbraaksessies, verdiepingsworkshops, reflectiesessies en werkbezoeken.
4. Een rapportage (analyse en advies) over de doorontwikkeling en verduurzaming van het Landelijk lerend netwerk. Met daarin ook oog voor de samenstelling van het netwerk.
5. Een rapportage over de bevindingen rondom transformatie en domeinoverstijgend samenwerken vanuit het Landelijk lerend netwerk.
6. Het ondersteunen van het ZonMw programmateam bij het in kaart brengen van resultaten binnen en buiten het Landelijk lerend netwerk die raken/bijdragen aan de transformatie richting een nieuw gezondheidssysteem.
7. Het verbinden van de activiteiten van het Landelijk lerend netwerk met andere relevante ontwikkelingen vanuit andere lerende gremia, waaronder minimaal met de kennissessies georganiseerd vanuit het ministerie van VWS.

De opdrachtgever(s)

ZonMw is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Wij werken op het snijvlak van onderzoek, beleid en praktijk aan een zo goed mogelijke gezondheid van mensen in Nederland. We stimuleren en financieren onderzoek, ontwikkeling en implementatie. De hoofdopdrachtgevers van ZonMw zijn het ministerie van VWS en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zie ook onze site www.zonmw.nl.

Functie eisen

  • Alle beoogde teamleden beschikken over minimaal HBO werk- en denkniveau;
  • Minimaal 3 teamleden hebben in de afgelopen 3 jaar aantoonbaar met de betrokken 8 landelijke partijen uit het Landelijk lerend netwerk samengewerkt aan de transformatie naar een nieuw gezondheidssysteem;
  • Minimaal 3 teamleden hebben eerder een lerend netwerk met landelijke dekking opgezet, ondersteund en begeleid;
  • Minimaal 3 teamleden hebben aantoonbare kennis en minimaal 5 jaar werkervaring op het gebied van de transformatie naar een duurzaam gezondheidssysteem;
  • Minimaal 3 teamleden hebben aantoonbare kennis en minimaal 5 jaar werkervaring opgedaan op het terrein van domeinoverstijgend samenwerken in de zorg;

Wensen– beschrijf per criterium hoe hier aan voldaan wordt.

  • De teamleden samen hebben kennis op de 6 bouwstenen van transformatie en zijn in staat deze kennis over te dragen aan de DSV’s en IZA-regio’s en kunnen hen ondersteunen en begeleiden in het transformatieproces. (30 punten);
  • De teamleden samen zijn in staat om inzichten over het leren transformeren te analyseren en te integreren met (wetenschappelijke) kennis om zo tot bruikbare tools te komen voor de DSV’s en IZA-regio’s in het transformatieproces naar een duurzaam gezondheidssysteem (30 punten);
  • De teamleden samen zijn in staat om bijeenkomsten voor DSV’s en IZA-regio’s te organiseren, voor te zitten en inhoudelijk vorm te geven gericht op het leren transformeren (10 punten);
  • Alle teamleden hebben minimaal 2 jaar werkervaring met het toepassen van actieleren in de praktijk. Hierbij is er een goede balans tussen actie en reflectie (10 punten);
  • Twee teamleden hebben minimaal 5 jaar ervaring met het toepassen van creatieve werkvormen in de zorg- en welzijnssector (10 punten)
  • De teamleden samen hebben een breed netwerk van contacten die aangesproken kunnen worden over transformeren van domeinoverstijgende samenwerkingen met een expliciete link naar het wetenschappelijk veld (10 punten).

Competenties

  • De teamleden beschikken over natuurlijk overwicht en zijn toegankelijk en benaderbaar;
  • De teamleden zijn analytisch sterk en begrijpen hoe ingewikkeld het belangenspel in een politieke omgeving kan zijn. De teamleden doorzien dit belangenspel snel en weten hierop goed in te spelen;
  • De teamleden weten resultaten om te zetten naar acties in de praktijk;
  • De teamleden beschikken over een flexibele inzet. De drukte qua werkzaamheden varieert per week;
  • De teamleden zijn onderzoekende, enthousiaste personen die anderen in beweging weten te krijgen;
  • Plannen en organiseren: de teamleden zorgen ervoor dat mensen en middelen op het juiste moment beschikbaar zijn;
  • Stressbestendigheid: de teamleden blijven kalm in drukke omstandigheden.

Extra info

Startdatum: Z.S.M.
Einddatum: 01-09-2025
Optie tot verlengen: 2 maal 12 maand(en)
Aantal uur per week: 7-10 uur
De inzet qua uren per week is flexibel in te vullen door het team maar wel in overleg met opdrachtgever.


Het selectiegesprek met de opdrachtgever wordt op maandag 26 of dinsdag 27 augustus gepland. De teams die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk vrijdag 23 augustus bericht. Overige teams ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze aanvraag.

Locatie

Den Haag

Publicatiedatum

10.08.2024

Publicatie eindigt

15.08.2024

Contactpersoon

Bruijn

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!