Netwerkregisseur radicalisering, extremisme en polarisatie

Nieuw

Functie omschrijving

Arnhem kent net als een aantal andere steden in Nederland een lokale aanpak van radicalisering, extremisme en polarisatie. Via preventie, signalering en tegengaan biedt de gemeente in samenwerking met tal van netwerkpartners in de stad tegenwicht aan onverdraagzame krachten. Voor het team Veiligheid zijn wij op zoek naar een tijdelijke collega die met veel bevlogenheid, lef en kennis van radicalisering en extremisme samen met de programmacoördinator aan de slag gaat met het verder vergroten van de weerbaarheid en veerkracht van professionals en andere inwoners van Arnhem. Op die manier draag je bij aan de veiligheid en verdraagzaamheid in de stad.

Wat is de opdracht precies? Als netwerkregisseur radicalisering werk je aan de veiligheidsaanpak op het gebied van radicalisering, extremisme en polarisatie. Daarbinnen houd je je bezig met de persoonsgerichte aanpak van geradicaliseerde personen. Je gaat je aan de slag met de integrale persoonsgerichte aanpak (PGA) binnen de afdeling veiligheid. Het zwaartepunt in deze functie ligt bij de aanpak van (gewelddadig) extremisme voortkomend uit maatschappelijk ongenoegen of ideologie. Je voert de regie op radicaliseringscasussen, waarbij je internen extern nauw contact met partners onderhoudt. Naast de casusregie ben je zelf ook betrokken bij de persoonsgerichte aanpak. Het afleggen van huisbezoeken en het voeren van gesprekken met personen binnen de aanpak is een belangrijk onderdeel van je functie. Je neemt deel aan de casus overleggen in het zorg- en veiligheidshuis. Je zorgt voor goede verslaglegging van de casuïstiek ten behoeve van de monitoring van de voortgang en rapportages voor de afdeling veiligheid en bestuur.

Daarnaast onderhoud en bouw je voort aan het netwerk van professionals, professionele organisaties en formele en informele sleutelfiguren in de stad. Je bouwt de contacten in de stad uit en betrekt nieuwe professionals en sleutelfiguren bij dit uitdagende thema. Je zorgt bij hen voor vergroting van kennis en expertise op het gebied van radicalisering en het herkennen van signalen.

Wat is de aanleiding van de opdracht? Het anti-institutiedenken (overheid, media, wetenschap) lijkt toegenomen gedurende de coronapandemie. Crises zoals de energiecrisis, inflatie, huisvesting en de toenemende vluchtelingenproblematiek en de oorlogen zoals die tussen Israël en Hamas en tussen Rusland en Oekraïne hebben invloed op de maatschappelijke verhoudingen. Naast dat sommige bewoners zekerheden kwijtraken, voelen ze zich niet gehoord en vinden ze dat instituties als de overheid en de wetenschap er niet voor hen zijn. Groepen komen steeds meer tegenover elkaar te staan en sommigen keren zich af van de samenleving. De overheid en (klassieke) media worden door sommigen niet meer vertrouwd. We zien een diffuse groepen zonder een eenduidige ideologische achtergrond. Ook zien we meer demonstraties met deze thema's. Er is een link te leggen tussen de crises enerzijds en groeiende polarisatie, spanningen en in sommige gevallen radicalisering anderzijds. Deze ontwikkeling vraagt ook in Arnhem om meer inzet op het thema radicalisering, extremisme en polarisatie.

Werkzaamheden

  • Je zorgt ervoor dat het netwerk in de stad vroegtijdig signalen van radicalisering richting extremisme opvangt;
  • Je bent samen met de programmacoördinator het aanspreekpunt voor mogelijke signalen van radicalisering die concrete tips en voorlichting kan geven aan personen met vragen en zorgen over (mogelijke) radicalisering;
  • Je levert een belangrijke bijdrage aan de persoonsgerichte aanpak radicalisering en extremisme. Binnen de aanpak tegengaan van radicalisering en extremisme, heeft Arnhem een regiofunctie. Dit betekent dat je omliggende gemeenten ondersteunt;
  • Je werkt nauw samen met de programmacoördinator, spreekt hem tegen waar nodig en bent bereid is buiten kantoortijden te werken als de situatie daarom vraagt. Je zult onderdeel uitmaken van het team Veiligheid van Gemeente Arnhem. Dit is een snelgroeiend, dynamisch team waar een sterke ‘hands on’ mentaliteit heerst die nodig is om de (sociale) veiligheidsvraagstukken die spelen in Arnhem op te kunnen pakken.
  • Met jouw bestuurlijke sensitiviteit voel je aan wat de wensen en ideeën zijn van onze bestuurders en kom je tot concrete initiateven die bijdragen aan duurzame veiligheid en welzijn in de stad. Je bent benaderbaar voor collega’s van andere afdelingen binnen de gemeente, voor professionals van andere organisaties en inwoners van de stad in het algemeen. Je onderhoudt ‘korte lijntjes’ met (informele) sleutelfiguren in de stad zodat je snel op de hoogte bent van mogelijke radicaliseringsprocessen, maatschappelijke onrust en polarisatie in Arnhem.

Functie eisen

  • Minimaal bachelor (hbo) werk- en denkniveau;
  • Ruime relevante ervaring als regisseur, procesbegeleider of projectleider in het veiligheidsdomein opgedaan in de afgelopen 5 jaar.

Wensen:

  • Een afgeronde HBO of WO opleiding.
  • Minimaal 3 jaar ervaring met de thema's radicalisering, extremisme en/ of polarisatie opgedaan in de afgelopen 7 jaar.
  • Minimaal 2 jaar ervaring met integraal werken en/ of persoonsgerichte aanpak opgedaan in de afgelopen 7 jaar.
  • Minimaal 2 jaar ervaring binnen een (semi) overheid of gemeentelijke instelling opgedaan in de afgelopen 5 jaar.

Competenties

  • Verbindend
  • Bestuurlijk sensitief
  • Resultaatgericht

Extra info

Startdatum: 01-09-2024
Einddatum: 31-08-2025
Optie tot verlengen: maximaal 2 x 6 maanden
Aantal uur per week: 32 uur
De interviews zullen plaatsvinden op 23 augustus tussen 14.00-17.00 fysiek op locatie.

Locatie

Arnhem

Publicatiedatum

24.07.2024

Publicatie eindigt

11.08.2024

Contactpersoon

Bruijn

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!