Ambtelijk Opdrachtgever

Nieuw

Functie omschrijving

Als Versnellingsmanager/Ambtelijk Opdrachtgever ben je de schakel tussen het bestuur en de ambtelijke organisatie met als doel de ambitie van het bestuur te realiseren. De ambtelijk opdrachtgever is de kop op de planorganisatie. Hij huurt de projectmanager of projectleider in voor de realisatie van diverse opdrachten. Je bent verantwoordelijk voor het mogelijk maken en realiseren van bijvoorbeeld een gebiedsontwikkeling of -transitie of een multidisciplinair infrastructureel werk en treedt op als vertegenwoordiger van de gemeente bij regionale projecten. Jij bent degene die ervoor zorgt dat de opgaven binnen afgesproken budget en planning en met de afgesproken kwaliteit worden opgeleverd door de opdrachtnemer(s). Je keurt opdrachten goed aan de hand van een opdrachtformulier en het plan van aanpak, monitort de voortgang van projecten en stuurt bij waar nodig. Ook ben je het (dagelijkse) aanspreekpunt voor de projectorganisatie, het management, en ben je adviseur van het college van B&W. Een belangrijke eigenschap van de Versnellingsmanager/Ambtelijk opdrachtgeveropdrachtgever is dat hij/zij waar nodig kan duwen en sleuren en uitstekend kan onderhandelen om zo de optimale omstandigheden te creëren voor de uitvoering van de opdracht. Denk dan aan draagvlak, financiën, een goede onderhandelingspositie en een geschikte opdrachtnemer. Je werkt nauw samen met je collega’s binnen de diverse teams zoals beheer, ruimtelijke ontwikkeling en het maatschappelijk domein. De ambtelijk opdrachtgever wordt direct gepositioneerd onder de gemeentesecretaris om de slagkracht die vaak nodig is binnen deze unieke opgaven te vergroten en besluitvorming waar nodig langs korte lijnen te kunnen realiseren.

Werkzaamheden

  • Je bent verantwoordelijk voor een portefeuille van opdrachten met als hoofdtaak het aansturen van projectleiders/managers in meer omvangrijke en complexe projecten in de fysieke ruimte (beheer en ontwikkeling), vanaf de verkenningsfase via planstudie naar aanbesteding en realisatie.
  • Je creëert en bewaakt de ruimte waarbinnen projectleiders slagvaardig kunnen handelen: je voorziet hen van heldere kaders, noodzakelijke middelen en strategische sturing.
  • Samen met het management van Leiderdorp bewaak je de integraliteit van de organisatie-brede opdrachtenportfolio die onderdeel is van het integrale uitvoeringsprogramma van Leiderdorp en adviseer je over structurele verbeteringen, ook waar het gaat om de verdere professionalisering van de organisatie.
  • Je bent escalatieniveau voor projectleiders en eerste aanspreekpunt voor de wethouder. Je legt direct verantwoording af aan de algemeen directeur/Gemeentesecretaris en bent gemandateerde namens de directie.
  • Je zet je stevig in om de omstandigheden in- en extern te creëren om de uitvoering van opgaven mogelijk te maken

De opdrachtgever(s)

Ben jij geïnteresseerd in een baan waarin jij enthousiast en gezamenlijk werkt aan het Integraal Uitvoeringsprogramma voor alle ontwikkelingen binnen de gemeente Leiderdorp? Hierin zijn opgenomen de lijntaken en de project- en programma-opgaven, die voortkomen uit beleid, coalitieprogramma en ontwikkelingen in de samenleving. Deze opgaven worden in de vorm van opdrachten planmatig opgepakt. Het uitvoeren van de opdrachten gebeurt onder leiding van een bestuurlijk- en ambtelijk opdrachtgever samen met een opdrachtnemer die invulling geeft aan de uitvoering. De pakt de opdrachten planmatig op met een daarvoor goed opgeleide eigen organisatie eventueel aangevuld met specialismen van buiten. Voor een aantal grotere opdrachten en het verder implementeren van deze werkwijze zoeken we nu een versnellingsmanager/ambtelijk opdrachtgever. Leiderdorp wil de hier in essentiële rol van ambtelijk opdrachtgever steeds verder professionaliseren. Opleiden, evalueren van opdrachten en het uitwisselen van ervaring zijn hierbij belangrijke aspecten. Met het oog op urgente opgaven als woningbouw, energietransitie en klimaatbeheersing zoeken we in jou ook een versneller van processen om spoedig met deze opgaven aan de gang te gaan. De versnellingsmanager/Ambtelijk Opdrachtgever pakt als professional de grote en meer complexe opdrachten op, maar draagt in belangrijke mate ook bij aan het optimaliseren van sturingsprincipe van opdracht geven en opdracht nemen en het planmatig werken binnen de organisatie.

Functie eisen

  • Een afgeronde HBO- of WO opleiding
  • 2 Minimaal 5 jaar aantoonbaar ruime en actuele ervaring als opdrachtgever, project- of programmadirecteur in het domein van de fysieke ruimte;
  • Ruime ervaring in het aansturen van omvangrijke en complexe programma’s en projecten;
  • Ervaring is het fysiek domein en ruimtelijke ontwikkeling.

Wensen:

  • Meer dan 5 jaar aantoonbare, ruime en actuele ervaring als opdrachtgever, project- of programmadirecteur in het domein van de fysieke ruimte is een pré;
  • Je hebt een mariniersmentaliteit en weet processen te versnellen om snel tot uitvoering te komen;
  • Je bent goed in staat te schakelen op zowel bestuurlijk als ambtelijk niveau;
  • Je bent een teamplayer en een kritisch adviseur die in staat is verwachtingen te managen, helder te communiceren en tegenwicht te bieden;
  • Je beschikt over een uitstekende bestuurlijke antenne en kunt je goed inleven in het maatschappelijke veld;
  • Je hebt ervaring in publiek – private samenwerking, openbare aanbestedingen en gebiedsontwikkeling.

Competenties

  • Je staat voor het belang van de gemeente Leiderdorp en toont daarin leiderschap met lef en oog voor de toekomst;
  • Je bent omgevingsbewust;
  • Je bent goed in staat samen te werken;
  • Je ben een relatiebeheerder en verbinder
  • Je beschikt over een mariniersmentaliteit

Extra info

Duur: 1 jaar,
Uren: 32 tot 36 uur per week
met optie tot verlenging: maximaal 3 x 1 jaar.
Gesprekken met kandidaten worden gehouden in week van 20-11-2023

Locatie

Leiden

Publicatiedatum

06.11.2023

Publicatie eindigt

14.11.2023

Contactpersoon

Sen

Van loondienst naar zelfstandiger?

Ben je nog in vaste dienst, maar je wilt als zzp' er voor jezelf beginnen? Spannende beslissing! Wij helpen je graag bij de overstap van een vaste baan naar een zzp, freelance, interim of detachering opdracht!